Taitaja2019-tapahtuma, ompelijoita

Taitaja-kilpailu on Suomen merkittävin ammatillisen koulutuksen vuosittainen tapahtuma. Kilpailu on tarkoitettu kisavuonna 21 vuotta täyttäville tai sitä nuoremmille ammatillisessa koulutuksessa oleville nuorille. Taitaja-kilpailu koostuu lajikohtaisista semifinaaleista ja finaalista, joka järjestettiin tänä vuonna Joensuussa 21.-23.5. Siellä ratkottiin 43 ammattitaitolajin suomenmestaruudet yli neljänsadan kilpailijan voimin. Tapahtumaan liittyy myös paljon oheisohjelmaa.

Joka vuonna tapahtuman läpileikkaavina teemoina ovat yrittäjyys, kestävä kehitys, työkyky ja työhyvinvointi ammatillisessa koulutuksessa. Yleisö pääsee seuraamaan kilpailua ja voi samalla tutustua laajasti eri ura- ja koulutusvaihtoehtoihin. Tapahtumassa yritykset kohtaavat nuorten kykyjen joukossa omia tulevaisuuden tekijöitään ja nuoret saavat tukea ammatinvalintaan.

Ammatillisen osaamisen tärkeys sai korkean arvostuksen, kun Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimi tapahtuman suojelijana ja vieraili finaalitapahtumassa. Tapahtuman järjesti Pohjois-Karjalan ammatillinen kouluttaja Riveria yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Taitaja-tapahtumien taustaorganisaationa toimii Skills Finland ry.

Käsityöalalta tuotannollisina lajeina olivat Vaatteenvalmistus ja Huonekalupuuseppä. Lisäksi kilpailtavina oli alaa sivuavia lajeja, mm. Yrittäjyys sekä Asiakaspalvelu ja myynti.

Vaatteenvalmistuksen lajivastaavina toimivat Jaana Vanhanen ja Marja Ilonen Riveriasta. Ilonen kertoi, että finaaliin oli valittu 7 kilpailijaa Jyväskylässä pidettyjen semifinaalien perusteella. Finaalissa oli kolme kilpailuosiota: ulkoiluhousujen valmistus ja sovitus sekä  kolmen erilaisen kantovälineen suunnittelu. Lisäksi kilpailijat valmistivat valintansa mukaan yhden suunnittelemistaan kantovälineistä, joiden materiaalit he saivat joko tuoda itse tai käyttää ulkoiluhousujen teossa jääneitä hukkapaloja. Kilpailijat saattoivat suorittaa vielä bonustehtävän, jossa he muotoilivat mallinuken päälle asun. Bonustehtävää ei arvioitu.

Työskentely ja lopputulos arvioitiin. Päätuomarina toimi Katja Anttila Stadin ammatti- ja aikuisopistosta, muina tuomareina työelämänedustajina Anne Hynynen (Ateljee Anne Hynynen) ja Pinja Heikkinen (Tmi Pinja Heikkinen) sekä opettajaedustajina Heli Mäkinen (Gradia) sekä Päivi Kankaanpää (Tredu).

Vaatteenvalmistuksen SM-kultamitalin sai Krista Meriläinen, hän opiskelee Lapin koulutuskeskus Redussa. Huonekalupuusepän kulta meni Salon seudun ammattiopistossa opiskelevalle Matias Kuismalle.

Suomen käsityöyrittäjät SKYT ry onnittelee kaikkia taitavia nuoria ja toivottaa heille menestystä työelämässään. Ehkä saamme heistä jopa uusia jäseniä yhdistykseemme?

Lisätietoja www.taitaja2019.fi/info