Lyypekin vanhakaupunki
Vanha kaupunki tarjoaa sykähdyttävän kokemuksen.

Pohjois-Saksassa sijaitsevalla Lyypekillä on ollut vahva merkitys Euroopan kauppahistoriassa. Kaupunki perustettiin v. 1143 ja se oli 1300- ja 1400-luvuilla kaupankäyntiä hallitsevan hansaliiton johtava kaupunki vaikuttaen myös Pohjoismaissa.

Lyypekki illalla
Vanhan kaupungin keskustassa kättelevät historia ja nykypäivä toisiaan.

Trave-joen ympäröimä vanha kaupunki, Altstadt, kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Korkeuksiin nousevine kirkontorneineen ja viehättävine fasadeineen Altstadt tarjoaa mieleenpainuvan elämyksen. Kaupunki ei kuitenkaan ole vain historiallinen namupala, vaan vilkas matkakohde, joka puhkeaa kukkaansa joulun aikaan.

Lyypekin joulumarkkinat tarjoavat monenlaista antia. Raatihuoneen tori on täynnä myyntikojuja. Sieltä saa Glüchweinia, mausteita, joulukoristeita, pientä ja isompaa purtavaa, koristepipareita, punssia… ja tietenkin Wurstia. Torin lähistöllä sijaitsevan Marian kirkon reunalla vietetään keskiaikaisia markkinoita ja kävelykatu on täynnä puisia kojuja houkutuksineen. Kobergin aukiolta löytyy tivolitunnelmaa suurine maailmanpyörineen. Tyylikkäästi koristeltuun joulukaupunkiin saapuu matkailijoita paitsi Saksasta myös ulkomailta, etenkin Skandinaviasta.

Lyypekin jouluisilla käsityömarkkinoilla on yli 50-vuotiset perinteet. Valtakunnallisen Frau und Kultur -naisjärjestön Lyypekin ryhmä järjestää tänä vuonna 52. Weichnachtsmarkt-tapahtuman Heiligen Geist Hospitalissa keskellä vanhaa kaupunkia. Tämän lisäksi laadukkaita käsityötuotteita voi ostaa Petrin kirkon Kunsthandwerkermarkt-markkinoilta ja muutaman vuoden ajan Hoghehusissa järjestetyiltä taidekäsityömarkkinoilta.

Heiligen Geist Hospital – Pyhän Hengen sairaala Lyypekissä
Heiligen Geist Hospital on arvorakennus, joka on nykyisin museoitu.
Langhaus toimii joulumarkkinapaikkana
Tyylikkään runsas koristelu kuuluu saksalaiseen jouluun.

Heiligen Geist Hospitalin tunnelmallinen rakennus on saanut alkunsa 1200-luvulla. Joulumarkkinat levittäytyvät siellä kauniiseen kirkkohalliin, alakerrassa sijaitsevaan holviin sekä Langhausin pieniin puisiin Kabysseihin, joissa on asutettu vanhuksia 1820-luvulta 1970-luvulle asti.

HGH:n joulumarkkinat alkavat ensimmäistä adventtia edeltävänä perjantaina ja jatkuvat yksitoista päivää. Osa myyjistä vaihtuu markkina-ajan puolivälissä ja koko tapahtumaan ottaa osaa 130 myyjää. Frau und Kultur -järjestön valintaraati valitsee myyjät hakijoista ja tuotteiden laadukkuudesta pidetään tiukasti kiinni. Haku markkinoille käynnistyy alkuvuodesta yhteyshenkilölle lähetetyllä anomuskirjeellä, mutta etukäteen hyväksytyt entiset myyjät saavat kutsun markkinoille. Sama anomusmenettely koskee myös muita Lyypekin käsityömarkkinoita.

Suurin osa myyjistä tulee eri puolilta Saksaa. Markkinoilla erottuvat arvokkaat korut, keramiikka ja pienet puusepäntuotteet sekä kudonnaiset. Tuotteiden laatu on korkea ja mukana on myös erikoisuuksia: esim. blautryckt- (sinipainanta) ja kirjansidontatuotteita sekä lamppuhelmiä.

Viivi Kemppainen myymässä taidettaan
Viivi Kemppaisen iloinen taide toi hienon lisän joulumarkkinoiden taidetarjontaan.

Heiligen Geist Hospitalin joulumarkkinoilla on ollut useita suomalaisia myyjiä. Viime vuoden tulokkaan, kuvataiteilija Viivi Kemppaisen myyntipaikkana oli Kabyssi no 27. Viivi, SKYT-jäsen hänkin, kertoo iloinneensa hienon rakennuksen puitteista sekä viehättävästä Lyypekin kaupungista. Pieni Kabyssi puolestaan ei ollut paras mahdollinen esittelypaikka hänen tuotteilleen, sillä katseluetäisyyttä taiteelle olisi hyvä olla enemmän. ”Markkinoilla tunnelma oli tiivis ja kävijöitä oli paljon” kertoo Viivi. Osallistuminen tämän vuoden markkinoille on vielä harkinnassa – asumis- ja matkustuskustannuksineen myyntimatka on arvokas sijoitus.

Saksalaiset ovat ostajina hyvin hinta- ja laatutietoisia. Ensimmäiset ostokset tehdään usein harkiten ja koemielessä. Jos tuote todetaan hyväksi ja toimivaksi palataan usein ostoksille saman myyjän luo ja parhaimmillaan heidän kanssaan syntyy ystävyyssuhteita. Suomalaisuus koetaan Saksassa takuuksi laadusta ja suhtautuminen on myönteistä. Euroopan vahvana taloutena Saksa tarjoaa suomalaisille käsityöyrittäjillekin mahdollisuuden testata tuotteidensa menekkiä ulkomailla. Saksassa  asuu 15 kertaa enemmän ihmisiä kuin Suomessa samalla pinta-alalla – siis paljon enemmän potentiaalisia asiakkaita.

Linkit
Lyypekin viralliset sivut matkailijoille: www.luebeck-tourismus.de
Frau und Kultur -järjestön sivut: www.frau-und-kultur.de
Petrin kirkon sivut: www.st-petri-luebeck.de/index.php/home/kunsthandwerkermarkt
Hoghehusin sivut: www.hoghehus.de 
Viivi Kemppaisen sivut: https://viivikemppainen.fi/

Heiligen Geist Hospitalin kirkkohalli
HGH:n kirkkohalli on koristeltu upeasti maalauksilla.
Pedrin kirkko
Petrin kirkko tarjoaa huikeat puitteet käsityömarkkinoille.