Suomalaisen Käsityön Päivä 23.10.

Suomalaisen Käsityön Päivä 23.10.

Kirjottuja lintuja puussa

Kuvassa Siniaivinan kirjontatyö

KÄSITYÖ on tekemistä, kokeilua, ajanvietettä, epäonnistumista, purkamista, onnistumista,  kehittymistä… Se tarjoaa laajan kirjon mahdollisuuksia monipuolisine tekniikoineen ja materiaaleineen.

Toiset löytävät siitä hyvän harrastuksen, toisille se toimii parantavana terapiana ja joillekin siitä muodostuu leipätyö. Käsillä tekeminen auttaa pitkäjänteisyyden kehittymistä, tekemisen tuloksena syntyy konkreettisia omin käsin valmistettuja esineitä ja siitä on apua arjen pienissä ongelmissa. Käsillä tekemisen vaikutusta aivojen toimintaan on tutkittu ja todettu, että se kehittää luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä. Kahdella kädellä tekeminen aktivoi molempia aivopuoliskoja parantaen aivopuoliskojen yhteistyötä.

Suomalainen käsityökulttuuri on osa kansanperinnettämme. Käsityön tekemisellä on mahdollista säilyttää ja kehittää tuotteiden valmistuksen perustaitoja. Tätä arvokasta perintöämme on syytä arvostaa ja vaalia tarjoamalla mahdollisuuksia harrastamiseen sekä ammatilliseen kouluttautumiseen.

Suomen käsityöyrittäjät SKYT ry kutsuu kaikki käsitöitä arvostavat henkilöt ja yhteisöt mukaan juhlimaan Suomalaisen Käsityön Päivää lokakuun 23. päivänä, jolloin yhdistyksemme toiminta sai alkunsa.

Suomalaisen Käsityön Päivän äänestyksen voittajat

Vuoden 2019 SKYT-käsityöyrittäjän ja vuoden 2019 SKYT-tuotteen äänestyksen tulokset ovat selvillä! Äänestäjien kesken arvottiin 100 € lahjakortti ja sen voitti Sanni V. Onneksi olkoon! Voittajaan on otettu yhteyttä sähköpostilla.

Vuoden 2019 SKYT-käsityöyrittäjä

Käsityökortteli Kehräsaaren Kaupan myyjätiimi on valittu vuoden 2019 SKYT-käsityöyrittäjäksi huomionosoituksena aktiivisesta ja ansiokkaasta kauppatoiminnan ylläpidosta ja kehittämisestä.

Vuoden 2019 SKYT-tuote

Kongaamon Väriterapiatakit on valittu vuoden 2019 SKYT-tuotteeksi huomionosoituksena Suomessa käsityönä valmistetun tuotteen innovatiivisesta suunnittelusta ja toteutuksesta.

Vuoden 2019 kunniamaininta ansioituneelle yhteistyöorganisaatiolle

FKS-Tapahtumat Oy on saanut kunniamaininnan sujuvasta, joustavasta ja huomioivasta yhteistyöstä Suomen käsityöyrittäjät SKYT ry:n kanssa.

SKYT ry:n Wemmi-vastaava Kreetta Ahonen ojensi Vuoden 2019
kunniamaininnan ansioituneelle yhteistyöorganisaatiolle. Diplomia
vastaanottamassa jyväskyläläisen FKS-Tapahtumat Oy:n toimitusjohtaja
Marko Toivakka ja tapahtumatuottaja Niina Lampinen.

Vuoden 2019 SKYT-käsityöyrittäjä -ehdokkaat

Käsityökortteli Kehräsaaren Kaupan tiimi

Käsityökortteli Kehräsaaren Kauppa on Suomen Käsityöyrittäjät ry:n hallinnoima myymälä Tampereen Kehräsaaressa. Kauppa on aloittanut toimintansa vuonna 2016 ja se myy suomalaisten Käsityökortteli-yrittäjien valmistamia tuotteita.

Kaupan toiminnasta vastaa lähialueen yhdeksän yrittäjää ja heidän aktiivisuutensa mahdollistaa eri puolilla Suomea toimivien yrittäjien käsityötuotteiden myymisen Tampereella. Aika ajoin vaihtuvasta laaja-alaisesta tuotevalikoimasta löytyy monenlaisia käyttö- ja lahjatavaroita 26 yritykseltä kerrallaan.

Tutustu Kehräsaaren Kauppaan »

Otto Aanmaa

Otto Aanmaa valmistaa puolisonsa Annen kanssa nimekkäitä Aanmaa-laukkuja. Pitkäaikaisen yrittäjyyden lisäksi hän on ollut yksi Suomen Käsityöyrittäjät SKYT ry:n syntymiseen vaikuttavista henkilöistä ja toiminut pitkään sen kantavana voimana sekä yhdistyksen puheenjohtajana. Hän on myös ideoinut Suomalaisen Käsityön Päivän.

Tutustu Aanmaan tuotteisiin »

Pia Temisevä

Pia Temisevä on todella laaja-alainen monitaituri. Managerina, juontajana ja media-äänenä toiminut yrittäjä valmistaa koruja, asusteita ja piensisustustuotteita aidosta nahasta. Muotoiltujen korujen inspiraatio tulee luonnosta ja niiden materiaali on kasviparkittua kotimaista naudanvuotaa sekä poronnahkaa.

Suomen käsityöyrittäjät SKYT ry:ssä hän on ollut pitkään hallituksen jäsenenä sekä toiminut yhteyshenkilönä messu- ja markkinaorganisaatioiden kanssa haistellen mahdollisuuksia yhdistyksen uusille yhteismyyntivaltauksille.

Tutustu Pian yritykseen, House of Simoneen »

Vuoden 2019 SKYT-tuote -ehdokkaat

Onko se reppu vai laukku?

No se on molempia, sillä hihnan saa sekä olkalaukuksi että repuksi.

Kuopiolaisen ASMIn reppulaukku on valmistettu työkoneiden sisäkumeista – se on siis aito kierrätystuote. Laukku ei hätkähdä sadesäätä ja kestää menossa ja seikkailuissa mukana. Leveät hihnat on valmistettu turvavöistä ja ne kannattelevat hyvin raskaampaakin painoa. Reppulaukku aukeaa päältä vetskarilla ja sisällä on erillinen kolo läppärille ja vetskaritasku. Edessä on iso vetskaritasku.

Tutustu reppulaukkuun »

Tutustu ASMIin »

Väriterapiaa takeissa

Kongaamon käyttämät 60-70-luvuilta peräisin olevat iloisen värikkäät puuvillaiset retrokankaat ovat edellisessä elämässään palvelleet pääosin verhokäytössä. Niissä kulkee mukana myös kotimaisen tekstiiliteollisuuden historiaa – Tampellan, Porin Puuvillan ja Fin-Helenin aikoinaan valmistamat upeat kuosit ansaitsevat todellakin päästä ihmisten ilmoille kaappien kätköistä.

Yksilöllinen takki valmistuu tilaustyönä asiakkaan toiveiden ja mittojen mukaan muokattuna joko Kongaamon runsaasta kangasvalikoimasta tai asiakkaan omasta kankaasta.

Tutustu Kongaamon takkeihin »

Mikä ihmeen Kurtka?

KURTKA™ on Made by Hannele Rusilan kehittämä perinnehenkinen naisen päällysvaate. Malli ei pohjaa tekstiililöydökseen, joten sillä ei ole kansanasun päällysvaatteen statusta. Kurtka on valmistajansa oman mielikuvan pohjalta kehitetty malli, jonka toivotaan sopivan sekä perinnehenkiseen että nykypäivän pukeutumiseen.

Materiaali on pääsääntöisesti villaa, ”deluxe”-mallissa itse kudottua kangasta. Yksityiskohtiin on pyritty saamaan sopivaa henkeä – myös napit ovat puuta, keramiikkaa tai muuta luonnontuotetta.

Tutustu Kurtkaan »