Suomalaisen Käsityön Päivä 23.10.

Suomalaisen Käsityön Päivä 23.10.

Käsityöyrittäjien yhteistyö kantaa läpi vaikeidenkin aikojen ja tuo uusia ideoita

ULLAKKO-TUOTTEET JA RILE NORBERG VUODEN KÄSITYÖYRITTÄJÄ 2021 ja COMEBACK™-LAUKUT VUODEN 2021 KÄSITYÖTUOTE

Kulunut vuosi on ollut poikkeuksellinen käsityöyrittäjille, joiden pääasiallinen kaupankäynti käydään tapahtumissa. Koronan myötä tapahtumat ovat olleet peruttuina ja uusia toiminnan muotoja on täytynyt löytää. Suomen Käsityöyrittäjät ry (SKYT ry) valitsi vuoden 2021 teemakseen yhteistyön. 

Suomalaisen Käsityön Päivänä 23.10.2021 SKYT ry palkitsee Vuoden Käsityöyrittäjän ja Vuoden Käsityötuotteen. Vuoden 2021 SKYT-yritykseksi on valittu Ullakko-tuotteet ja yrittäjä Rile Norbergin. Vuoden 2021 SKYT-tuotteeksi on valittu ComeBack™-laukut, joiden valmistajina ovat Jussakka ja Ompelimo Taitoisa

Vuoden SKYT-yritys 2021:

Rile Norberg, Ullakko-tuotteet

Kotisivut: www.ullakkotuotteet.com 
Nettikauppa: www.ullakkopuoti.com
info@ullakkotuotteet.com
Puhelin: 0400 468 976

Vuoden 2021 SKYT-tuote:

ComeBack™-laukut

Jussakka ja Ompelimo Taitoisa

www.jussakkakauppa.fi
www.facebook.com/jussakka/
www.instagram.com/jussakka.odak/
jussakka@jussakka.fi
Puhelin: 0400 443 157

Vuoden käsityöyrittäjä polkaisi pystyyn korona-aikana Käsitöiden tavaratalon 

Perusteluissa Rile Norbergin ansioiksi mainitaan aktiivinen toimijuus Suomen Käsityöyrittäjien toiminnassa ja ja koronan suljettua messut ja muut tapahtumat, hän polkaisi käyntiin Käsitöiden tavaratalo-ketjun. Käsitöiden tavaratalo-ketju on perustelujen mukaan yksi parhaista esimerkeistä siitä, mitä käsityöyrittäjien välinen yhteistyö voi olla.

Suomen käsityöyrittäjät SKYT ry: n Vuoden Käsityöyritykseksi äänestetyn Ullakko-tuotteen Rile Norberg sanoo, että hänelle hyväntekemisellä on suora vaikutus omaan hyvinvointiin ja elämän kokemiseen merkitykselliseksi. ”En voi hyvin, jos en saa tehdä omaa osaani toisten eteen, se on ihan perustarve” sanoo Norberg. 

Ja vaikka näin on, on tämä Vuoden käsityöyritykseksi valinta iso kiitos ja sellaisena merkityksellinen ja tärkeä. ”Ilman kiitosta me emme jaksa. Ja siksi sanonkin kiitokseni SKYT ry:lle, sen aktiivisille puurtajille, jotka tekevät vuodesta toiseen hyvää toisten eteen. Ja jäsenille ja kaikille muillekin ystävällisesti, mutta lujasti: uskokaa yhteistyöhön ja tehkää oma osanne, sillä lailla saatte yhdistyksestä ja yhteenkuluvuudesta paljon enemmän. Hyvän elämän tutkija Frank Martelan sanoin paras tapa lisätä omaa onnellisuutta on tehdä joku toinen onnellisemmaksi.”

Ullakko-tuotteet valmistaa käytännöllisiä ja käyttäjäystävällisiä keksintöjä kotiin ja keittiöön, arkeen ja juhlaan sekä käsitöiden ystäville. Ullakko-tuotteita ovat mm. Kattilahattu-patalaput, Veisto tarjoilu- ja kynttilänjalat sekä Puikotin-puikonsuojat.

 

Vuoden Käsityötuote 2021 yhdistää kaksi käsityöyrittäjää ja tuo kansallispukukankaat osaksi arjen pukeutumista 

Perusteluissa ComeBack™-laukut mainitaan uudeksi, innovatiiviseksi käsityötuotteeksi. Aidoista, suomalaisista kansallispukukankaista ja poronnahasta valmistetut laukut ovat osa Jussakan ComeBack™-sarjaa. Tuotesarjan ajatuksena on antaa kauniille perinnekankaillemme mahdollisuus tulla nähdyiksi ja ihailluiksi muissakin muodoissa kuin kansallispuvuissa. 

Laukut tehdään kahden Suomen Käsityöyrittäjät SKYT ry:n jäsenen yhteistyönä. Ideointi ja visuaalinen suunnittelu sekä materiaalit, leikkaaminen ja markkinointi ovat Jussakan vastuulla. Jussakka toimii Pohjois-Lapissa, Inarin Kaamasessa. Yhteistyön toinen osapuoli on Taitoisa-Ompelimo Sastamalasta, joka vastaa laukkujen valmistusteknisestä suunnittelusta ja ompelusta.

Suomen käsityöyrittäjät SKYT ry:n Vuoden Käsityötuotteen takana oleva Oda-Liv Koivisto kertoo, että hänen yrityksensä Jussakan näkökulmasta katsottuna ComeBack™-laukkujen valmistus on merkinnyt virkistävää vaihtelua yksinyrittäjän työhön. Laukut ovat ainoa Jussakan tuote, jossa tekemiseen osallistuu kumppani. Koivisto kertoo olevansa iloinen ja kiitollinen laukkujen saamasta huomionosoituksesta.

ComeBack™-laukuista Oda-Liv Koivisto toteaa: “Olen todella iloinen siitä, että niin monet ovat löytäneet nämä laukut. Mitä useammalla laukkumme on käytössä, sitä paremmin toteutuu tuotesarjan alkuperäinen ajatus antaa kauniille perinnekankaillemme mahdollisuus tulla nähdyksi ja ihailluksi muissakin muodoissa kuin kansallispuvuissa. ComeBack™-laukussa kansallispukukuosit tekevät uudenlaisen tulemisen osaksi niin arki- kuin juhlavampaakin pukeutumista.” 

Kunniamaininta: Rami Lehtinen, Event Company

Suomen käsityöyrittäjät SKYT ry:n tarkoituksena on edistää suomalaisten käsityöyritysten toimintaedellytyksiä ja yhteistoimintaa. Tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys tekee yhteistyötä samoihin päämääriin pyrkivien tahojen kanssa.

Yhteistyökumppaneina ovat olleet kaupungit, messu- ja markkinaorganisaatiot sekä käsityöalan järjestöt. Nämä yhteistyökumppanit ovat elintärkeitä myyntitapahtumien järjestämisen ja tiedottamisen kannalta. 

Yhdistys järjestää itsenäisesti Käsityökortteli-tapahtumia ja usein nämä ovat myös osa isompaa toisen toimijan järjestämää markkinatapahtumaa. Tällöin saatu näkyvyyshyöty palvelee molempia osapuolia.

Suomalaisen Käsityön Päivänä on syytä huomioida ja kiittää tahoa, jonka kanssa on tehty pitkäaikaista, hyvää ja onnistunutta yhteistyötä. 

Event Companyn ja Suomen Käsityöyrittäjät ry:n Käsityökortteli yhteistyö alkoi vuonna 2016 Turun Käsityöläismarkkinoiden yhteyteen tuotetulla Käsityökorttelilla, joka nopeasti vakiinnutti paikkansa kesän odotetuimmaksi myyntitapahtumaksi.

Vuosien mittaan yhteistyö on tiivistynyt ja kasvanut. 

Tämän on mahdollistanut Event Companyn luotsaajan Rami Lehtisen vankka kokemus tapahtumatuotannosta, mutta myös se joustavuus ja kyky ajatella asioita käsityöyrittäjän kannalta. 

Jokainen Event Companyn tapahtumaan osallistuva käsityöläinen tuntee itsensä aidosti tervetulleeksi ja huomioiduksi.

On ilo tehdä yhteistyötä tahon kanssa, joka pystyy luontevasti yhdistämään tehokkaan liiketoiminnan inhimillisyyteen ja joka on ottanut tavoitteekseen käsityöyritysten toimintaedellytysten edesauttamisen.

Toivomme yhteistyömme jatkuvan vielä pitkään, kiitos Rami!

https://eventcompany.fi

Muut ehdokkaat vuoden 2021 SKYT-tuotteeksi olivat:


Myrsky-lasi: House of Simone & Lasistudio Jan Torstensson 

Näin Myrsky-lasia kuvaillaan: 
House of Simone – HoS (Kangasala) nahkapaja tekee yhteistyötä monien eri materiaalien ammattilaisten kanssa, pyrkimyksenä yhdistää nahkaa muun muassa lasiin, takorautaan ja keramiikkaan. Rouheassa Myrsky-lasissa yhdistyy lasi ja nahka uniikilla tavalla. Lasiosan on uudelleen muotoillut viinipullosta Lasistudio Jan Torstensson ja nahkaharnessi muotoillaan käsityönä jokaiselle lasiosalle erikseen kasviparkitusta naudanvuodasta. Jokainen Myrsky-lasi on siis oma, ainutlaatuinen kappaleensa.
Myrsky -lasi sopii niin reppureissaajalle, veneeseen, asuntoautoon tai tyylikkääksi yleislasiksi.

Oiva lahja myös hänelle, jolla on jo kaikkea.Lempiriepu: Nunnun
 
Näin Lempiriepua kuvaillaan:
 

”Näyttää tiskirätiltä, mutta ei haise tiskirätiltä”. Lempiriepu on kestävä ja pestävä Suomessa neulotusta bambucollegesta valmistettu siivousliina käsinpainetuilla kuvioilla. Lempirievuilla on pitkä historia, mutta rievut ovat nyt uuden alussa. Nunnun-tuotemerkin parissa kymmenen vuotta työskennellyt Annukka Mäkelä päätti antaa Lempirievuille uuden kodin Susannan Työhuoneen Susanna Mattheiszenin etsiessä jatkajaa Lempiriepujen tarinalle loppuvuodesta 2020.Muut ehdokkaat vuoden 2021 SKYT-yritykseksi olivat:


Heli Kosonen, HeliKo

Heli Kosonen/HeliKo on ehdolla Vuoden Käsityöyritykseksi, koska hän on ottanut hienosti koppia myös muista käsityöyrittäjistä ja tsempannut muita viestein ja puheluin. Heli hyödyntää myös tuotteissaan muiden housuja, ovathan HeliKon tuotteet kierrätysmateriaalia. Helin mainitaan olevan positiivinen tsemppari.

HeliKon tuotteista Heli kertoo seuraavasti:

Heleganssi® by HeliKo​
-Lempifarkkujen uusi elämä-

Heleganssi® by HeliKo mallisto on syntynyt pidetyistä, haaroista hieman hiutuneista ja rakkaista kierrätysfarkuista vuodesta 2012 lähtien. Ne ovat uudelleen suunniteltuja vaatteita, jotka kestävät kulutusta ja aikaa. Vaatteissa on huomioitu suomalaisten naisten vartalotyypit, värimieltymykset ja muokattavuus, ja ne ovat toimivan vaatekaapin yksi perusosa.

Miesten takkimallisto tuli mukaan 2017 ja samoin kuin naistenkin takeissa huomioin toiveet ja mieltymykset.

Tuotteiden värjääminen on tuonut lisää yksiöllistä ulkonäköä. Taakse brodeerattu logo, koristeet ja pienet yksityiskohdat antavat ulkonäköä, kuten takissa hihataskuissa heijastimille.

Mekot, tunikat ja jakut sekä malliston uusin Helgain-olkainmekko kuuluvat myös mallistoon. Tuotteiden korjauspalveluni lisää niiden käyttöikää.


Tarja Anttila, Tarjan ompelukauppa

Tarja Anttila ja Tarjan ompelukauppa ovat ehdolla Vuoden käsityöyritykseksi, sillä Tarja Anttila on ollut vuosien ajan merkittävä taustavaikuttaja Suomen Käsityöyrittäjien yhdistyksessä, hoitanut mm. yhdistyksen kirjanpitoa sekä järjestänyt erilaisia yhdistyksen tapahtumia, kuten Käsityökorttelia ja yhteistyötä Seinäjoen Kädentaidon messujen kanssa. Lisäksi Tarjan Ompelukaupassa on useiden muiden käsityöyrittäjien tuotteita myynnissä.

Tarja Anttila kertoo ompelukaupastaan seuraavaa: ”Perustin Tarjan ompelukaupan 20 vuotta sitten Peräseinäjoelle. Toimenkuvaani kuuluvat ompelupalvelu, korjausompelu ja brodeerauspalvelu. Valmistan myös brodeerattuja tuotteita, enimmäkseen yksilöllisiä froteepyyhkeitä. Lisäksi kaupassa on myynnissä useiden kotimaisten käsityöyrittäjien tuotteita sekä ompelu- ja käsityötarvikkeita.”