Suomalaisen Käsityön Päivä 23.10.

Suomalaisen Käsityön Päivä 23.10.

23.10. on Suomalaisen Käsityön Päivä, koska suomalainen käsityö ansaitsee oman päivänsä.

Äänestyksen 100 € lahjakortti on arvottu ja sen voitti Sirpa H. Onneksi olkoon! Voittajaan on otettu yhteyttä sähköpostilla.

Vuoden 2018 Positiivisin Käsityöyrittäjä on Susan Ruokolainen ja Vuoden 2018 tuote on HeijastinRanneke. Onnittelut! Suomen käsityöyrittäjät SKYT ry:n kunniamaininta ansioituneelle käsityöyrittäjälle v. 2018 saa Taitoisa Oy. Alla lisää tietoa voittajista, ehdokkaista ja Taitoisa Oy:n Raija Pyssysalosta.

Suomen käsityöyrittäjät SKYT ry:n kunniamaininta ansioituneelle käsityöyrittäjälle v. 2018

TAITOISA Oy

Kun ompelualan yrityksen mallistossa on käytetty toisen yrittäjän ideoimaa erikoiskangasta, malliston logon on suunnitellut kolmas alan yrittäjä ja toteuttanut neljäs, voidaan vain todeta, että tuotannollinen yhteistyö on ollut esimerkillistä.

Tämä ompelualan yritys on tamperelainen Taitoisa Oy, sen yrittäjä Raija Pyssysalo ja malliston nimi RaiTai. V. 2010 perustettu yritys aloitti huopakorujen valmistuksella, tällöin Raija toimi myös tuntiopettajana Tampereen Työväenopistossa. Kaksi vuotta myöhemmin hän siirtyi päätoimiseksi yrittäjäksi ja v. 2015 ompelusta muodostui pääasiallinen toimintamuoto.

Kun yksinyrittäjän omat rahkeet tai ammattitaito eivät riitä, täytyy siirtyä käyttämään toisten yrittäjien palveluja. Ammattitaitoisen, laadukkaan ja yhteistyökykyisen yrittäjän löytäminen ei ole itsestäänselvyys. Yrittäjien väliset yhteistyö- ja järjestöverkostot edesauttavat oikeiden tekijöiden etsimisessä. SKYT ry onkin ollut merkittävässä asemassa Taitoisa Oy:n asiakaskontaktoinnissa – oman järjestön kautta on löytynyt suuri osa asiakkaista. Tyytyväiset palvelujen käyttäjät vievät myös tietoa eteenpäin omille kontakteilleen, hyvä kello kauas kiirii!

Yrittäjän asenne ratkaisee toiminnan laajuuden, toki myös ammattitaidolla on suuri merkitys. Raija kertoo: ”Toisinaan teen vain ompelutyön, mutta joskus osallistun jo suunnittelu- ja tuotekehittelyvaiheesta alkaen. Pajallani käy yrittäjiä myös käyttämässä itsenäisesti leikkaamoa ja ompelukoneita ja olenpa käynyt apulaisena tilausompelimossa lyhentämässä korjausompelujonoakin. Suunnitteilla on osittain päällekkäinen vaatemallisto toisen yrittäjän kanssa. Pienillä eroilla samalla kaavalla leikattuissa vaatteissa saadaan molemmille omannäköistä, mutta valmistuskustannuksista nipistettyä.”

Valtakunnallisen Suomen käsityöyrittäjät SKYT ry:n eräs tärkeimmistä tehtävistä on tutustuttaa eri puolilla maata toimivia käsityöalan yrittäjiä toisiinsa, edesauttaa toimintaketjujen muodostumista ja rakentaa yhteisiä esilletuloja Käsityökortteleiden ja messualueiden muodossa. SKYT ry:n merkityksestä omalle toiminnalleen kiittää Raija: ” Yhdistyksen jäsenten kanssa on mutkatonta ja avointa kanssakäymistä. Vaikka työskentelenkin yksin, on verkkofoorumilla paljon työkavereita. Ja näiltä työkavereilta löytyy monipuolisesti tietoja ja taitoja, niinpä kaikkea ei tarvitse osata itse. Joustoa ja tilanteen mukaista toimintaa löytyy.”

http://www.facebook.com/taitoisaompelimo
http://www.instagram.com/raitaiompelimo

 

Positiivisin Käsityöyrittäjä 2018 -ehdokkaat olivat:

Positiivisin Käsityöyrittäjä -ehdokas: Marjaana LaajakoskiMarjaana Laajakoski
Helsingin Olkain Oy:n juuret ulottuvat 1930-luvulle. Marjaana Laajakoski siirtyi sen yrittäjäksi v. 2013 ja yritys muutti Nurmijärvelle.

Marjaanan positiivisuus ilmenee toisaalta rohkeutena viedä perinteisen yrityksen tuotekehittelyä eteenpäin, toisaalta kunnioituksena sen juuria kohtaan. Hän on aktiivinen vastuunkantaja yhdistyksemme toiminnassa ja aina valmis kannustamaan muita yhdistyksen toimijoita.

www.olkain.fi

Positiivisin Käsityöyrittäjä -ehdokas: Susan RuokolainenSusan Ruokolainen (VOITTAJA)
Susan Ruokolainen on oululainen ompelualan yrittäjä. Hänen ILOinen KettuLiini –yrityksensä on viisi vuotta vanha.

Susanin positiivisuuden salaisuus on elämänasenne – hymyyn vastataan hymyllä ja hyvän annetaan kiertää. Sisu on mun supervoima – siinä Susanin motto.

Yrittäjän työn parhaimpana puolena hän pitää vapautta valita yrityksensä tuotteet ja kuosit sekä niiden valmistuksen ja markkinoinnin.

www.iloinenkettuliini.fi

Positiivisin Käsityöyrittäjä -ehdokas: Hannele RusilaHannele Rusila
Hannele on valmistanut perinnehenkisiä kudonnaisiaan 22 vuotta Pohjois-Karjalassa Tuupovaarassa.

Positiivisuutensa lähteeksi hän kertoo sekä karjalaisen verenperinnön että iän mukanaan tuoman elämänkokemuksen. Yritystoiminnassa positiivisuus merkitsee sitä, että periksi ei anneta vaan etsitään uusia ratkaisuja eteen tulleisiin ongelmiin.

”Kun positiivisuus on tauolla, laskee verenpaine entisestään ja mököttämiseksihän se menee” kertoo yrittäjä.

www.hannelerusila.fi

 

Vuoden 2018 Tuote -ehdokkaat olivat:

Vuoden 2018 Tuote -ehdokas: HaliviittaHaliviitta – Arctic Queen
Patentoitu haliviitta kutsuu halaamaan. Haliviitoissa on kainalon alla aukot halaajan käsille. Halireiät myös hoikentavat ja antavat uuman. Haliviitta on terveysvaikutteinen hyvän mielen vaate

Facebook-sivu

Vuoden 2018 Tuote -ehdokas: HeijastinRannekeHeijastinRanneke – Kirjosilta (VOITTAJA)
Heijastin kuin koru – tarpeellinen, toimiva, ajaton, kaunis, moderni ja kuitenkin perinteinen. Voiko tuotteelta enää muuta toivoa?

www.kirjosilta.fi

Vuoden 2018 Tuote -ehdokas: SomelasseSomelasse – Design Arja Aalto
Koivuvanerista valmistettu selailu- ja lataustuki on suomalaista käsityötä ekologisella sydämellä. Tyylikäs teline on omiaan videoiden, nettipuheluiden, webinaarien ja muiden vastaavien katseluun, sillä laite pysyy helposti juuri sopivassa katselukulmassa.

designarjaaalto.fi

Suomalaisen Käsityön Päivä

Suomalaisen Käsityön Päivänä tapahtuu mm.:

AVOIMET OVET
– Kankurittaren Kammari avoinna klo 10-20 , Metsävainiontie 9 Tornio
http://www.facebook.com/kankuritar
– TaavaNainen avoinna klo 9-18, Hakaniemen kauppahalli, 00530 Helsinki
Yli 30€ ostoksiin ylläriheijastin kaupan päälle.
http://www.facebook.com/TaavaNainen
– Taito-Valpuri avoinna 11-18, Lumilantie 1 21280 Raisio
http://www.facebook.com/events/2437794716260878
– Eijan Kudontaputiikki avoinna klo 14-19, Osinkotie 4 A, 33470 Ylöjärvi
http://www.facebook.com/events/332404157518360

ETUUDET VERKKOKAUPASSA
– Loruloimen verkkokauppa, lähetykset ilman postikuluja ja yllätyslahja yli 50 € tilauksiin http://www.loruloimi.com
– Asmin verkkokauppa, 15 % alennus tuotteista koodilla kasityo
http://holvi.com/shop/asmifin
– Made by Hannele Rusilan verkkokauppa, 15 % alennus tuotteista (huomioitu päivän aikana hinnoissa)
http://www.hannelerusila.fi
– Verdanan verkkokauppa, 10 % alennus tuotteista koodilla KASITYO
http://www.vernada-puoti.fi

MUUT AKTIVITEETIT
– Jussakan FB-sivut, “Koulun käsityötunnit – kivaa vai kauhistus? ” -aiheinen muistelumahdollisuus.
Kaikkien muistelleiden kesken arvonta.
http://www.facebook.com/jussakka