Suomalaisen Käsityön Päivä 23.10.
SOJA MURTO, T:mi Soja Murto VUODEN KÄSITYÖYRITTÄJÄ 2022 ja SISUSTUSPALLOT, LASISTUDIO JAN TORSTENSSON OY VUODEN 2022 KÄSITYÖTUOTE
ONNEKSI OLKOON T:mi Soja Murto, teidät on valittu Vuoden 2022 SKYT-yritykseksi!
Soja Murto kutoo, kirjoo ja ompelee kansallispukuja samoilla työtavoilla, kuin esiäidit eli ilman koneita. Hän on kerryttänyt kokemuksensa ja osaamisensa yli 20 vuotta kestäneellä urallaan kokeillen, etsien tietoa ja verkostoituen. Soja uskoo tiedon jakamiseen ja onkin laittanut alulle monia yhteisöllisiä tapahtumia ja ryhmiä, kuten Facebookin Kansallispuku – Folkdräkt -ryhmän sekä vuosittaiset kansallispukujen tuuletuspiknikit. Soja jakaa osaamistaan niin lähi- kuin verkkokursseilla ja ammentaa leikitellen kansallispuvuista uudenlaisiin tuotteisiin, kuten Kansallispukuraidat-kankaisiin ja Kirjonnan salaisuus -joulukalentereihin.
Sojan lempihommaa ovat pienen pienet piiperryskirjonnat, kuten ronkkaus ja rekkojen kirjonta, mutta parasta työssä on sen moninaisuus, jonka laaja osaaminen mahdollistaa.
https://www.kansallispuku.com/
- Suomen käsityönmuseo valitsi vuoden 2017 käsityöläiseksi kansallispukuvalmistajan Soja Murron
- Soja Murrolle on myönnetty Pro Carelia -kunniamerkki karjalaisen käsityöperinteen ylläpitämisestä 2022
ONNEKSI OLKOON Lasistudio Jan Torstensson, Lasipallot on valittu Vuoden 2022 SKYT-tuotteeksi!
Vuoden 2022 SKYT-tuotteen kuvaus:
Sisustuspallo, tuo tilan kuin tilan pieni väriläiskä ja piristysruiske, kylpee mieluusti auringonvalossa ja viihtyy hyvin kaltaistensa seurassa. Ripusta se siis vaikka ikkunan eteen ja harkitse myös pallokaverin tai kokonaisen kaveriporukan adoptoimista. Sisustuspallo puhalletaan kierrätyslasista ilman muotteja. Malli, väritys ja kokokin voivat vaihdella hieman. Jokainen on siis ihan omanlaisensa, niin kuin kunnon sisustuspallon kuuluukin.
Lasistudio Jan Torstensson valmistaa käyttö- ja kortiste-esineitä uusiolasista. Materiaalina ovat käytetyt pullot ja kierrätyslasimurska.
Tuulikki Tähtivaara-Torstensson kertoo:
– Meille ympäristöarvot ovat ollut aina tärkeitä ja mm. kierrättäminen on ollut osa elämää aina. Aluksi rakennettiin tuotannossa tarvittavat laitteet kierrätysmateriaaleista. Laitteiden valmistuttua oli selvää, että tuotteetkin valmistetaan kierrätysmateriaalista.
– Ekologia merkitsee meille kestävään kehitykseen tähtäävää elämäntapaa.
– Tunnelmat on voiton vuoksi korkealla. On aina hienoa saada lasinpuhallukselle näkyvyyttä. Ala on sen verran pieni, että se monilta unohtuu suomalaista käsityötä miettiessä.
- Lasistudio Jan Torstensson voitti Vuoden 2020 SKYT-yritys tittelin, jolloin kriteerinä oli kestävän kehityksen huomioiminen tuotannossa.
- Lasistudio Jan Torstenssonille on myönnetty Satakunnan INNOSUOMI-palkinto vuonna 2009. Teemana kilpailussa oli materiaali- ja energiatehokkuus
- Lasistudio Jan Torstensson osallistui NowHere Finland 2012 − ympäristömyötäisen muotoilun näyttelyyn.
Kunniamaininta: Pasi Nikkinen, POP UP ILO / Arahi Oy
Suomalaisen Käsityön Päivänä haluamme kiittää ja kannustaa uutta yhteistyökumppaniamme Pasi Nikkistä, jonka kanssa käänsimme uuden sivun Käsityökortteli-tapahtumalle. Yhteistyönä tuomme Vanhan Joulutori -tapahtuman sisään Käsityökortteli-kaupan, unohtamatta kuitenkaan jo vakiintuneita tapahtuman näytteilleasettajia.
Raskaiden viime vuosien johdosta, Suomen käsityöyrittäjät ry lähestyi tuttua tapahtumajärjestäjää ja ehdotti yhteistyötä Vanhan Joulutorille. Pasi kuunteli huolemme ja jatkaa kanssamme suomalaisen käsityön toimintaedellytysten kehittämistä vahvalla uskolla ja yhteisellä näkemyksellä.
Toivomme yhteistyömme olevan hedelmällinen, nostavan suomalaisen käsityön tunnettuutta ja jatkuvan pitkään.
Muut ehdokkaat vuoden 2022 SKYT-yritykseksi olivat:
PäivinÖin Päivi Vikberg
Olen Päivi Vikberg, hyvinkääläinen keraamikko. Tuotteeni valmistan enimmäkseen dreijaamalla, mutta myös valamalla ja käsinrakentamalla. Dreija se minut aikoinaan keramiikkaan hurautti, oli jotenkin hypnoottista ja ihanan haastavaa opetella dreijaamaan. Silloin vuonna 1992 tämä alkoi vastentahtoisena kurssin täytteenä. Ystäväni Teija halusi kurssille, mutta osallistujia ei ollut tarpeeksi. Menin pitkin hampain – tähän on tultu. Ei voi tietää, mihin maailma vie!
Kahdeksan vuotta harrastin, kävin kymmenillä kursseilla keramiikkakeskus Septariassa, sitten se ei enää riittänyt. Pyrin opiskelemaan keramiikkaa, pääsin Wetterhoffille, josta valmistuin vuonna 2004 artenomiksi (amk). Opintojen aikana olin rakentanut pihapiiriin pienen pajan.
Valmistuttuani tein vielä muutaman vuoden opettajan sijaisuuksia, nyt elän tekemällä ja opettamalla keramiikkaa. Olen erityisen kiinnostunut lasitteista, niitä kursseja käyn tilauksesta pitämässä ympäri Suomea.
Eräs pitkän linjan keraamikko opiskeluaikana minulle sanoi, että “yksi dreijaaja työllistää kymmenen ihmistä”. Hän varmaankin viittasi siihen, että dreijaaminen on todella pieni osa tuotteen valmistumisprosessia, mutta olen yrittäjänä niin sitä mieltä, että pidetään työt Suomessa, pidetään tieto-taito kotimaassa ja vakaasti uskon itseni lisäksi työllistäväni epäsuorasti myös muita: ostamalla suomalaista.
RARA natura, Outi Mäkelä
Muut ehdokkaat vuoden 2022 SKYT-tuotteeksi olivat:
Sirot ja nilkkaa hyväilevät jalkineet toimivat niin hameen, kuin housujenkin kanssa.
Kenkiks syntyi halusta tehdä käsillä ja hyödyntää kierrätys- ja ylijäämämateriaaleja uudella tavalla. Mallistossani yhdistyvät kiinnostus kenkiin, historiaan ja kulttuuriin. Suunnittelen kengät itse hakien innoitusta esimerkiksi menneiden aikojen loistosta. Joskus taas materiaali itse toimii inspiraationani.
Valintojani ohjaavat ekologisuus ja eettisyys. Käyttämäni tekstiilit ovatkin voineet toimia aiemmin esimerkiksi takkeina, pöytäliinoina tai sohvanpäällisinä. Pohjat, korot ja muut komponentit ovat puolestaan muiden kenkätehtaiden ylijäämämateriaaleja. Materiaalien rajallisuuden takia lähes jokainen tekemäni kenkäpari on uniikki.
Materiaalina laadukas kotimainen koivuvaneri. Koukut ja tapit hopeaa.
VIRTA-korut on yhden miehen korutehdas, jonka kaikki tuotteet suunnittelee ja valmistaa porilainen Jari Virta. Iloisissa väreissä hehkuvien korujen päämateriaalina on koivuvaneri. Korut laserleikataan, kootaan ja maalataan käsityönä Jarin kotistudiossa.