Suomalaisen Käsityön Päivä 23.10.
Valitsemme tänä vuonna Vuoden 2020 SKYT-yrityksen ja Vuoden 2020 SKYT-tuotteen yhdistyksen tämän vuoden teeman “Kestävän kehityksen” perusteella. Ehdokkaat ovat karsiutuneet yleisöäänestykseen toimintansa ekologisuuden mukaan ja perusteet tulevat ilmi esittelyissä. Huomiota on kiinnitetty erityisesti seuraaviin seikkoihin:

  • Materiaali – tarkoituksenmukainen kierrätys, käytettävän uuden materiaalin ekologisuus, elinkaaren jälkeinen loppusijoitus
  • Tuotteen pitkäikäisyys – materiaalin ja työn laatu, tuotesuunnittelun ajattomuus ja tarkoituksenmukaisuus, tuotteen hoito-ohjeistus ja jatkohuolto
  • Tuotannon palvelupohjaisuus – tilausperiaate, korjauspalvelu
  • Uusiutuvan energian käyttö tuotannossa
  • Tuotannolle tarpeettomaksi jääneiden materiaalien ja laitteiden kierrätys
  • Toiminnan pitkäjänteisyys ja sen kehittäminen asiakkaiden tarpeiden mukaan

 

Äänestä vuoden käsityöyritystä ja tuotetta

Suomalaisen Käsityön Päivän kunniaksi julkistetaan Vuoden 2020 SKYT-käsityöyritys ja Vuoden 2020 SKYT-tuote, jotka valitaan yleisöäänestyksellä. Tutustu ehdokkaisiin ja äänestä 20.10.2020 mennessä! Äänestäneiden kesken arvotaan 100 euron lahjakortti ehdokkaana oleviin yrityksiin.

Siirry äänestämään »

 

Vuoden 2020 SKYT-käsityöyritys -ehdokkaat

Lasistudio Jan Torstensson

Lasistudio Jan Torstensson on Sastamalassa sijaitseva kierrätyslasiin erikoistunut lasinpuhaltamo, joka käyttää materiaalinaan käytettyjä pulloja ja kierrätyslasimurskaa.

Heidän tuotantotilansa on rakennettu yrityksen ekologisten arvojen mukaan hyödyntäen aiemmin paikalla toimineen huoltoaseman kantavia rakenteita ja se saa lämpönsä lasiuuneista. Suuri osa tuotantoon käytettävistä laitteistosta on valmistettu itse kierrätysmateriaaleista.

Yritys on saanut v. 2009 INNOSUOMI-palkinnon materiaali- ja energiatehokkaasta menetelmästään, jossa kierrätettäviä lasipulloja ei sulateta massaksi vaan kuumennetaan muotoiltavaan lämpötilaan.

Perheyrityksen lasinpuhallusjuuret johtavat 1600-luvulle ja taitoa jaetaan järjestämällä kursseja ja työnäytöksiä. Yritys suunnittelee ja valmistaa asiakkaille tuotteita tai sarjoja heidän toivomustensa mukaan.

Tutustu Lasistudio Jan Torstenssoniin »

Kenkiks

Sastamalan Keikyässä sijaitseva Kenkiks on pieni kenkätehdas, jossa mennyt ja nykyisyys yhdistyvät.

Käsityönä valmistetut kengät tehdään kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista: tekstiilit ovat voineet toimia takkeina, pöytäliinoina tai sohvanpäällisinä ja nahka, pohjat, korot sekä muut komponentit ovat muiden kenkätehtaiden ylijäämää. Myös konekanta on kenkä- ja laukkuteollisuuden vanhaa ja koneet käyvät ekosähköllä.

Kengät suunnitellaan ja valmistetaan panostaen ulkonäköön, monikäyttöisyyteen ja kestävyyteen. Niiden ulkonäössä saattaa pilkahtaa menneiden aikojen havina johtuen yrittäjän kiinnostuksesta kulttuuriin ja historiaan. Käytettävyys tuo ne kuitenkin tähän päivään. Ajattomat mallit sopivat moneen tyyliin, eivätkä mene pois muodista.

Kenkiks valmistaa kenkiä myös asiakkaan lähettämistä tarkoitukseen soveltuvista kankaista ja niihin voidaan tehdä muutoksia asiakkaan toivomusten mukaan. Yritykseltä saa tarvittaessa hoito-ohjeita, myös korjausta.

Tutustu Kenkikseen »

ASMI

Anni Sisko Marika Iivarinen kertoo ASMIn tarinaa:

“Vuonna 2011 pysähdyin pohtimaan selkeää suuntaa yritykselle, sitä omaa juttua. Aloin miettiä, mikä olisi täysin uudenlainen, ainutlaatuinen ja kestävä materiaali laukkujen valmistukseen. Kotikonnuillani, maalla kulkiessani katse osui rengaskasaan ja siitä se ajatus lähti. Selvitysten jälkeen tuotanto polkaistiin käyntiin ja nyt voi todellakin sanoa, että teen ongelmajätteestä käyttötavaraa.”

Kuopiolainen Asmi valmistaa laukkuja ja pientuotteita puhjenneista polkupyörien tai työkoneiden sisäkumeista. Laukkujen remmeinä käytetään turvavöitä tai vaikkapa autojen jakopään hihnoja.

Tuotteet suunnitellaan itse ottaen huomioon käytettävyys, ajattomuus ja kestävyys sekä asiakkaiden tarpeita kuunnellen. Asiakkaat voivat myös tilata tuotteita omien toiveidensa mukaan ja tuotteiden huolto, esim. vetoketjun vaihto hoidetaan.

Tutustu ASMIin »

Vuoden 2020 SKYT-tuote -ehdokkaat

MuWin kasvomaski

Tätä tuotetta ei tarvitse esitellä tänä vuonna. Pestäviä, kestäviä, istuvia ja pitkäikäisiä kierrätyskankaista valmistettuja kasvomaskeja valmistaa MuWi Helsingissä.

Kun koronapandemia yllätti, aloitti yritys kasvomaskien valmistuksen heti kierrätysmateriaalivarastostaan löytyvistä kankaista. Malli suunniteltiin niin, että leikkuuhävikki jää erittäin pieneksi. Jos jätettä jää, se lahjoitetaan kierrätyskeskukseen ja lähialueen päiväkoteihin. Kierrätyksen kierrätyskin tulee olemaan mahdollista, sillä kangas on puuvillaa ja siitä ollaan kehittämässä uusioneulosmateriaalia.

Maskeja tehdään tilauksien pohjalta yrityksen omaan verkkokauppaan sekä pieninä erinä jälleenmyyjille, jolloin vältytään hukkavarastolta.

Tutustu MuWin kasvomaskeihin »

Heleganssi®-asut

Ompelimo HeliKon Heleganssi®-asujen matka alkaa materiaalihankinnasta. Kierrätyksestä hankitut farkut pestään, mahdollisesti värjätään ja niistä aletaan sommitella vaatetta jonkin yksityiskohdan ympärille. Esim. naistentakki koostuu 105-120 erillisestä osasta. Muut materiaalit ovat teollisuuden ylijäämiä, joita tilataan tarvittaessa useampaankin tuotteeseen. Ylijääneet tai tuotantoon soveltumattomat materiaalit menevät kiertoon kollegoille.

Asut on kaavoitettu mallimestarin ja aiemman työkokemuksen tuomalla ammattitaidoilla. Tarvittavia korjauksia tehdään asiakkaan sovitettua niitä. ”Jollei asu tunnu omalta päällä, se uhkaa jäädä vaatekaapin koristeeksi” on pääperiaate.

Pitkäikäisyyden mahdollistavat myös ompelulliset seikat: käytössä kuluneen vuorin ja rikkoutuneen vetoketjun vaihto käy näppärästi ja elämisen varat tuotteiden sisällä mahdollistavat mittamuutokset vuosien jälkeenkin. Samoja periaatteita noudatetaan miesten mallistossakin. Kuluneet päällisen osatkin vaihtuvat näppärästi. Korjauspalvelu kuuluu yhtenä osana Ompelimo HeliKon toimintaan.

Kevyemmistä materiaaleista ommeltujen mekkojen ja tunikoiden valmistetuksessa huomioidaan yhdisteltävyys muun vaatekaapin sisältöön, käytettävyys, pitkäikäisyys ja istuvuus, kauneutta unohtamatta.

Kuva- ja videokontaktit mahdollistavat tilausten ja korjaustarpeiden selvittämisessä helpottaen palveluperiaatteen ylläpitoa. Näiden keskustelujen pohjilta on muotoutunut uusi Helgain mekko.

Tutustu Heleganssi®-asuihin »

Väriterapiatakit

Viime vuonna Vuoden SKYT-tuotteeksi ylivoimaisesti valitut Kongaamon Väriterapiatakit kisaavat nyt kestävän kehityksen kriteereillä. Takkien päämateriaalina käytetään 60-70-lukujen värikkäitä kangasaarteita, muistoja niiltä ajoilta kun laadukkaita kankaita vielä valmistettiin Suomessa. Entiset verhot ja pöytäliinat pääsevät nyt kaappien kätköistä elämään kokonaan uutta elämää. Takkien tikkivuoret ovat Suomessa tikattuja ja vetoketjut laadukkaita. 

Tuotteiden valmistus tapahtuu Suomessa, aikuisten ammattilaisten käsissä  teollisuusompelukoneilla, jotka hyvin huollettuina ovat käytännössä ikuisia.

Takkien tuotanto on alun perin lähtenyt asiakkaiden toiveesta ja peruskaava on muokkaantunut suomalaiselle naisvartalolle sopivaksi. Takkien malli on ajattoman yksinkertainen ja vartalolle hyvin istuva, mutta silti mukava käyttää. Asiakkaiden palautetta kuunnellaan edelleen herkästi ja esim. helmaan on lisätty vakiovarusteeksi pienet lenkit heijastimen kiinnittämistä varten. Haluttaessa takit valmistuvat myös asiakkaan omien mittojen mukaan.

Valmiita tuotteita on vain pieni varasto. Kun takit tehdään pääasiassa tilaustyönä, ei synny turhaa hävikkiä myymättä jääneistä tuotteista. Kyseessä on ns. slow fashion sanan varsinaisessa merkityksessä.

Kongaamolla ei ole sesongeittain vaihtuvia mallistoja, jotka menisivät pois muodista. Käytetyt kuosit ja kankaat ovat kestäneet aikaa 60-70-luvuilta lähtien ja ovat siis ajattomia. Kun tuote valmistetaan tilauksesta, asiakas myös harkitsee sen hankkimista perusteellisemmin.

Takkien leikkuusta yli jääneistä tilkuista tehdään tyynynpäällisiä tai ne päätyvät kollegoiden pientuotteisiin sekä tilkkutyöharrastajille. Takit ovat pestävissä kotikoneessa ja tuotteesta löytyvät pesu-ja hoito-ohjeet.

Jos rakkaan takin hihansuut kuluvat ahkerassa käytössä tai paino sattuu putoamaan ja takki jää suureksi, Kongaamon korjauspalvelu auttaa.

Tutustu Väriterapiatakkeihin »