Suomalaisen Käsityön Päivä 23.10.

Suomalaisen Käsityön Päivä 23.10.
Vuoden 2021 teemamme on YHTEISTYÖ. Tuon teeman perusteella äänestettäväksi tulee SKYT-yritys ja Vuoden 2021 SKYT-tuote.
Ehdokkaita on esitetty finaaliin yhteistyön tekemisen kautta; yritys voi olla yhteistyökykyisyydestään ja projekteistaan tunnettu ja SKYT-tuote on kahden tai useamman käsityöyrittäjän yhteistyön tulos.

Vuoden 2021 SKYT-tuotteeksi ovat ehdolla seuraavat:


1. Myrsky-lasi: House of Simone & Lasistudio Jan Torstensson 

Näin Myrsky-lasia kuvaillaan: 
House of Simone – HoS (Kangasala) nahkapaja tekee yhteistyötä monien eri materiaalien ammattilaisten kanssa, pyrkimyksenä yhdistää nahkaa muun muassa lasiin, takorautaan ja keramiikkaan. Rouheassa Myrsky-lasissa yhdistyy lasi ja nahka uniikilla tavalla. Lasiosan on uudelleen muotoillut viinipullosta Lasistudio Jan Torstensson ja nahkaharnessi muotoillaan käsityönä jokaiselle lasiosalle erikseen kasviparkitusta naudanvuodasta. Jokainen Myrsky-lasi on siis oma, ainutlaatuinen kappaleensa.
Myrsky -lasi sopii niin reppureissaajalle, veneeseen, asuntoautoon tai tyylikkääksi yleislasiksi.

Oiva lahja myös hänelle, jolla on jo kaikkea.2. Lempiriepu: Nunnun
 
Näin Lempiriepua kuvaillaan:
 

”Näyttää tiskirätiltä, mutta ei haise tiskirätiltä”. Lempiriepu on kestävä ja pestävä Suomessa neulotusta bambucollegesta valmistettu siivousliina käsinpainetuilla kuvioilla. Lempirievuilla on pitkä historia, mutta rievut ovat nyt uuden alussa. Nunnun-tuotemerkin parissa kymmenen vuotta työskennellyt Annukka Mäkelä päätti antaa Lempirievuille uuden kodin Susannan Työhuoneen Susanna Mattheiszenin etsiessä jatkajaa Lempiriepujen tarinalle loppuvuodesta 2020.3. ComeBack™: Jussakka & Taitoisa
 
 
Näin ComeBack™-laukkuja kuvaillaan:
Aidoista, suomalaisista kansallispukukankaista ja poronnahasta valmistetut laukut ovat osa Jussakan ComeBack™-sarjaa. Tuotesarjan ajatuksena on antaa kauniille perinnekankaillemme mahdollisuus tulla nähdyiksi ja ihailluiksi muissakin muodoissa kuin kansallispuvuissa. ComeBack™-laukussa kansallispukukuosit tekevät uudenlaisen tulemisen osaksi niin arki- kuin juhlavampaakin pukeutumista.
Laukut tehdään kahden Suomen Käsityöyrittäjät SKYT ry:n jäsenen yhteistyönä. Ideointi ja visuaalinen suunnittelu sekä materiaalit, leikkaaminen ja markkinointi ovat Jussakan vastuulla. Jussakka toimii Pohjois-Lapissa, Inarin Kaamasessa. Yhteistyön toinen osapuoli on Taitoisa-Ompelimo Sastamalasta, joka vastaa laukkujen valmistusteknisestä suunnittelusta ja ompelusta.

Tutustu ComeBack™-laukkuihinVuoden 2021 SKYT-yritykseksi ovat ehdolla seuraavat:


1. Riitta-Leena Norberg, Ullakko

Riitta-Leena Norberg ja Ullakko on ehdolla Vuoden Käsityöyritykseksi, koska hän on aktiivinen toimija Suomen Käsityöyrittäjien yhdistyksessä ja koronan suljettua messut ja muut tapahtumat, hän polkaisi käyntiin Käsitöiden tavaratalo-ketjun. Käsitöiden tavaratalo-ketju on ehdottajan mukaan yksi parhaista esimerkeistä siitä, mitä käsityöyrittäjien välinen yhteistyö voi olla.

Käsitöiden tavaratalo-ketjun syntyä Norberg kuvaa seuraavasti:
”Korona vei käsityöyrittäjiltä tärkeimmät myyntikanavat: kädentaitomessut ja myyjäiset. Tämä sai Suomen käsityöyrittäjät ry:hyn kuuluvan Rile Norbergin yhden illan murehtimisen jälkeen kehittelemään konseptin, jossa  puhalletaan yhteen hiileen ja pelastetaan kaikkien joulu. Syntyi idea Käsitöiden tavarataloketjusta, jonka verkosto kulki halki Suomen. Ajatus oli, että kaikki kynnelle kykenevät Skyt ry:n jäsenten käsityöpuodit ja -myymälät ottavat myyntiin toisten käsityöläisten tuotteita tai jäsenet perustavat yksin tai yhdessä marras-joulukuuksi popup-myymälöitä, joissa on myynnissä ko. tuotteita höystettynä esim. paikallisilla jouluherkuilla.. Käsitöiden tavarataloja kohosi ympäri Suomen ja joulun jälkeen osa niistä jäi pysyviksi.”


2. Heli Kosonen, HeliKo

Heli Kosonen/HeliKo on ehdolla Vuoden Käsityöyritykseksi, koska hän on ottanut hienosti koppia myös muista käsityöyrittäjistä ja tsempannut muita viestein ja puheluin. Heli hyödyntää myös tuotteissaan muiden housuja, ovathan HeliKon tuotteet kierrätysmateriaalia. Helin mainitaan olevan positiivinen tsemppari.

HeliKon tuotteista Heli kertoo seuraavasti:

Heleganssi® by HeliKo​
-Lempifarkkujen uusi elämä-

Heleganssi® by HeliKo mallisto on syntynyt pidetyistä, haaroista hieman hiutuneista ja rakkaista kierrätysfarkuista vuodesta 2012 lähtien. Ne ovat uudelleen suunniteltuja vaatteita, jotka kestävät kulutusta ja aikaa. Vaatteissa on huomioitu suomalaisten naisten vartalotyypit, värimieltymykset ja muokattavuus, ja ne ovat toimivan vaatekaapin yksi perusosa.

Miesten takkimallisto tuli mukaan 2017 ja samoin kuin naistenkin takeissa huomioin toiveet ja mieltymykset.

Tuotteiden värjääminen on tuonut lisää yksiöllistä ulkonäköä. Taakse brodeerattu logo, koristeet ja pienet yksityiskohdat antavat ulkonäköä, kuten takissa hihataskuissa heijastimille.

Mekot, tunikat ja jakut sekä malliston uusin Helgain-olkainmekko kuuluvat myös mallistoon. Tuotteiden korjauspalveluni lisää niiden käyttöikää.


3. Tarja Anttila, Tarjan ompelukauppa

Tarja Anttila ja Tarjan ompelukauppa ovat ehdolla Vuoden käsityöyritykseksi, sillä Tarja Anttila on ollut vuosien ajan merkittävä taustavaikuttaja Suomen Käsityöyrittäjien yhdistyksessä, hoitanut mm. yhdistyksen kirjanpitoa sekä järjestänyt erilaisia yhdistyksen tapahtumia, kuten Käsityökorttelia ja yhteistyötä Seinäjoen Kädentaidon messujen kanssa. Lisäksi Tarjan Ompelukaupassa on useiden muiden käsityöyrittäjien tuotteita myynnissä.

Tarja Anttila kertoo ompelukaupastaan seuraavaa: ”Perustin Tarjan ompelukaupan 20 vuotta sitten Peräseinäjoelle. Toimenkuvaani kuuluvat ompelupalvelu, korjausompelu ja brodeerauspalvelu. Valmistan myös brodeerattuja tuotteita, enimmäkseen yksilöllisiä froteepyyhkeitä. Lisäksi kaupassa on myynnissä useiden kotimaisten käsityöyrittäjien tuotteita sekä ompelu- ja käsityötarvikkeita.”

Vuoden 2021 SKYT-yrityksen ja -tuotteen äänestys alkaa 21.10. ja voittaja julkaistaan Käsityön Päivänä.
Äänestys päättyy 22.10. klo 23.59!