Käsityöyrittäjien valtakunnallinen yhteistyö sai alkunsa 23.10.2010 Facebook-ryhmänä ja Suomen käsityöyrittäjät SKYT ry rekisteröityi yhdistykseksi vuonna 2015. Kymmenvuotispäivän kunniaksi yhdistys myöntää ensimmäiset kunniajäsenyydet yrittäjille, jotka vaikuttivat vahvasti yhteistyöorganisaation syntymiseen ja yksi heistä on Pia Temisevä.

Mitkä asiat mielestäsi johtivat siihen, että yhteistä toimintaa haluttiin aloittaa?

Alalla oli ympäri maata paljon pieniä itsenäisiä toimijoita, jotka tapasivat toisiaan tapahtumissa, mutta muutoin ei ollut juuri mahdollisuutta vaihtaa ajatuksia ja pohtia ratkaisuja yhteisiin ongelmiin ja haasteisiin.

Käsityön arvostus ja kiinnostavuus suuren yleisön keskuudessa tai mediassa ei myöskään ollut kovin korkealla. Koettiin, että asialle pitäisi tehdä jotakin, nostaa käsityöläisyys ammattina muiden rinnalle ja osoittaa, että käsityöläisyys ei ole näpertelyä tai askartelua, vaan vaatii osaamista ja ammattitaitoa ja että Suomesta löytyy monen eri materiaalin osaajia, jotka elättävät itsensä ja perheensä ammatillaan.

Tapahtumissa oli myös paljon harrastajia, jotka myivät tuotteitaan maksamatta veroja tai muitakaan yrittäjän velvoitteita ja se vääristi hinnoittelua, jonka käsityöyrittäjät kokivat tietysti vääräksi. Myös siis rahallista arvostusta käsityöyrittäjyyttä kohtaan haluttiin nostaa esiin.

Niinpä Otto Aanmaa muutaman kollegan kanssa loi 2010 FB ryhmän, johon pääsi jäseneksi vain Y-tunnukselliset käsityöyrittäjät.

Ryhmä kasvoi nopeasti ja alkoi olla haastavaa löytää keskusteluja, joten ratkaisuna siihen perustettiin suljettu foorumi ja muutamaa vuotta myöhemmin yhdistys, Suomen Käsityöyrittäjät SKYT ry.

Mikä oli sinun roolisi alkuvaiheessa?

Pia Temisevä, House of Simone

Vaihdoin materiaalin hurmaamana alaa käsityöläiseksi keväällä 2011, jolloin FB -ryhmä oli tuore ja juuri kasvamassa todella suureksi.

Olin toiminut 25 vuotta yrittäjänä musiikki- ja viihdebusineksessa tiedottajana ja tuottajana, omasin paljon kokemusta mediasta ja tapahtumajärjestämisestä, joten oli aika selvää, että vetovastuu tiedottamisesta ja tapahtumatuotannosta tuli minulle. Olen myös helposti syttyvää lajia ja uudessa elämäntilanteessa ideoita pulppusi ja niitä myös toteutettiin, messujen yhteisosastoista näytöksiin ja näyttelyihin.

Voi sanoa, että olin yhtenä tekijänä kokoamassa joukkoja ja alan ulkopuolelta tulevana ehkä vähän kaatamassa aitojakin.

Millaisena näet yhdistyksen merkityksen silloin ja millaisena nyt?

Yhdistys keräsi eri materiaalien ammattilaiset yhteen joka puolelta maata.

Yhdistyksen syntyminen oli merkittävää myös alan sisällä; aiemmin jossain määrin vallinnut kyräily ja kilpailuhenki vaihtui yhteistyöhön ja yhteisen edun ajamiseen.

Saimme mediatilaa, messujen yhteisalueiden, näyttelyiden ja näytösten näkyvyyttä sekä tekijöiden persoonallisuuden, kasvot tuotteille, joiden asioiden kautta pystyimme ja edelleen pystymme vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen.

Syntyi yhteistyökuvioita eri tekijöiden välillä ja mikä tärkeintä, loimme avoimen keskustelupiirin ja mahdollisuuden vertaistukeen.

Oletko edelleen mukana toiminnassa vai oletko syystä tai toisesta jossain muualla?

Olen edelleen mukana, tosin en aivan yhtä aktiivisesti kuin vielä joitakin vuosia sitten. Tuotan edelleen muutamia tapahtumia vuodessa, mutta tiedottaminen, tekstien vääntäminen ja pääosa tapahtumatuotannosta on jakautunut nyt jäsenistölle, joka tietysti oli alusta saakka tarkoituskin, että tehdään yhdessä töitä alamme ja oman tulevaisuutemme eteen.

Joukkovoimaa sanan parhaassa merkityksessä.

Pia Temisevä (House of Simone)

Kysymykset: Marianne Hongisto